dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i ładne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych produktów – turyści zwykle wyszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.