Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne ceremoniały, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest pyszna i sycąca.
Najnowsze komentarze