Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. bianca Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film
Najnowsze komentarze